W okresie wczesnego dzieciństwa obserwuje się zdolność zapamiętywania
smaku, zapachu, rozpoczyna się kształtowanie preferencji smakowych.
Przyzwyczajanie dziecka do nowych produktów procentuje w przyszłości
większym urozmaiceniem diety. Dzieci, które są odżywiane monotonnie we
wczesnym dzieciństwie, później mogą niechętnie odnosić się do nowych,
nieznanych im produktów i potraw. W przypadku niechęci do próbowania
nowości powinno się podawać nowe produkty w małej ilości i wraz z
produktami, które dziecko już zna i lubi. Rodzice nie powinni jednak
zmuszać dziecka do jedzenia pomimo jego wyraźnej niechęci, gdyż może
to powodować powstanie nieprzyjemnych skojarzeń związanych z jedzeniem
wybranych produktów i konsekwentne unikanie ich w przyszłości.
źródło: http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz